VNG-atriumlezing De gezonde stad

Welke factoren zijn in een stad van belang voor een gezonde leefstijl en hoe kunnen we deze factoren beïnvloeden zodat gezondheidsverschillen worden verkleind? Vragen waar de laatste tijd veel onderzoek naar is gedaan. Om deze inzichten met elkaar te delen organiseert de VNG in samenwerking met Platform Stad en Wijk op 24 mei 2018 een lezing over ‘De gezonde stad’.

Verschillen in gezondheid tussen laag- en hoogopgeleid en tussen arm en rijk zijn ook in Nederland erg groot: hoogopgeleide mannen en vrouwen leven maar liefst 14,2 en 15,5 jaar langer in een als goed ervaren gezondheid. Joop ten Dam, lector De Gezonde Stad (Hogeschool Windesheim) vertelt over de oorzaken en gevolgen van deze gezondheidsverschillen. Daaruit blijkt onder andere dat gezondheid met veel factoren in de stad samenhangt, zoals de sociale en fysieke omgeving, leefwijzen en gezondheidsvaardigheden. Maar ook armoede is een bepalende factor. Mensen die langdurig in armoede leven voelen zich vaak minder gezond en overlijden op jongere leeftijd. Leven in armoede veroorzaakt veel stress, mensen hebben letterlijk ‘veel aan hun hoofd’. Hierdoor ervaren ze geen ruimte, oftewel mentale bandbreedte, en is er vaak maar een beperkte mate van eigen regie om met gezondheid aan de slag te gaan.

Netwerk
De aanpak hiervan – het bevorderen van gezondheid van laagopgeleide groepen – blijkt niet overal goed te werken. Ten Dam laat op basis van jarenlang praktijkgericht onderzoek in onder andere de gemeente Zwolle zien wat de kansen en knelpunten zijn bij het realiseren van een gezonde stad. Daarbij is ook aandacht voor het project Geweldige Wijk in de gemeente Meppel. Dit project richt zich op de verlichting van de dagelijkse kleine problemen die aan armoede gerelateerd zijn door het bouwen van een fysiek en digitaal netwerk in de wijk. Dit als opmaat voor het versterken van gezondheid.

Samenwerking
Het verminderen van deze gezondheidsverschillen vergt een belangrijke mate van interprofessioneel werken. Guido Walraven, lector Dynamiek van de Stad (hogeschool Inholland) ziet, onder andere vanuit zijn betrokkenheid bij de Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid dat professionals uit het sociale domein en het gezondheidsdomein elkaar steeds meer tegenkomen. Samenwerken gaat echter niet vanzelf, het vergt inzet, aandacht, wederzijds begrip en afspraken. Walraven deelt zijn belangrijkste aanbevelingen met u om dit te realiseren.

Aanmelding
De lezing wordt gehouden bij IGLUU, Louis Couperusplein 2 in Den Haag en begint om 15.30 uur (inloop vanaf 15.00 uur). De lezing duurt tot 17.00 uur, met na afloop een borrel. Moderator is Rienk Janssens van de beleidsdirectie Sociaal Domein van de VNG. Toegang is gratis. U dient zich via de VNG-website aan te melden.

Joop ten Dam en Guido Walraven maken beiden deel uit van het Platform Stad en Wijk, waarvan de VNG partner is. Het Platform is een samenwerkingsverband van lectoraten (onderzoeksgroepen van hogescholen) die door middel van praktijkgericht onderzoek inzicht verschaffen in en oplossingen aandragen voor maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk. Met name op het gebied van participatie en veerkracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s