Hogeschool Utrecht (HU) en RIVM hebben samen dr. ir. Hanneke Kruize aangesteld als lector Gezonde Stedelijke Ontwikkeling. Deze gezamenlijke lector maakt deel uit van het lectoraat Building Future Cities van de HU. Lector Hanneke Kruize richt zich op ontwikkeling van onderbouwde, praktijkgerichte ontwerpprincipes voor een gezonde leefomgeving. Het accent ligt daarbij op groene en rustige plekken in een stedelijk verdicht gebied. Hierbij werkt het lectoraat nauw samen met onder meer provincie Utrecht en gemeente Utrecht.

De lector Gezonde Stedelijke Ontwikkeling gaat in living labs samen met onderzoekers, studenten en bewoners groene, stedelijke plekken ontwerpen en monitoren hoe de gebruikers die ruimtes gebruiken en beleven. Denk hierbij aan living labs bij Cartesiushoek Utrecht, Merwedekanaalzone Utrecht, Stille stad Amersfoort en Zusterparken in Utrechtse gemeenten. 

Het lectoraat maakt gebruik van de kennis en ervaring die Hogeschool Utrecht en het RIVM al hebben op het gebied van een gezonde stad. Beide organisaties werken al samen in Health Hub Utrecht en Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven. De studenten van de HU werken mee aan dit lectoraat vanuit multidisciplinaire projecten en op basis van Challenge Based Learning. Ook is er een samenwerking met Universiteit Utrecht en ROC Midden Nederland.

De lector Gezonde Stedelijke Ontwikkeling is een zogeheten L.INT lector met financiering van Regieorgaan SIA. Via de regeling Lectorposities bij instituten (L.INT) gaat een lector aan de slag bij zowel een hogeschool als een onderzoeksinstituut. Op die manier wordt het fundamentele onderzoek van het instituut verbonden met het praktijkgerichte onderzoek van de hogeschool. Deze verbinding versterkt de kennis- en innovatieketen door wetenschap, beleid en praktijk bij elkaar te brengen.

Het L.INT lectoraat Gezonde Stedelijke Ontwikkeling is onderdeel van het lectoraat Building Future Cities.

Lector: Hanneke Kruize