Regieorgaan SIA honoreert subsidie voor voortzetting en doorontwikkeling Platform Stad en Wijk

Platform Stad en Wijk heeft zich in vijf jaar tijd ontwikkeld tot een sterk netwerk van lectoraten die samenwerken rondom gezamenlijke onderzoeksaanvragen, onderzoeksprojecten, publicaties en bijeenkomsten. We zijn blij te kunnen mededelen dat onze subsidieaanvraag in de nieuwe ronde van de Platformregeling van Regieorgaan SIA is gehonoreerd. Daarmee krijgt Platform Stad en Wijk subsidie om de…

Lees verder…

Leren over stadslabs (deel 4)

In steden ontstaan steeds vaker coalities waarin professionals samen met burgers, onderzoekers en lokale ondernemers werken aan innovatieve, lokale oplossingen. Stadslabs zijn een veel gebruikte werkvorm die tot mooie resultaten kunnen leiden. Ervaringen in de praktijk leren dat het samenwerken aan innovaties binnen een stadslab gepaard kan gaan met lastige dilemma’s. Om hier meer inzicht…

Lees verder…

Meet & greet: Gemeenten en hogescholen samen op weg naar leefbare en veilige wijken

Lectoraten van hogescholen werken al jarenlang aan vraagstukken rondom leefbaarheid en veiligheid. Dit doen zij op basis van praktijkgericht onderzoek en veelal in directe afstemming met gemeenten. De VNG, Regieorgaan SIA en Platform31 zien graag dat de samenwerking tussen gemeenten en hogescholen structureel wordt, en dat zoveel mogelijk gemeenten profijt hebben van de kennis en…

Lees verder…

E-magazine Leefbaarheid en Veiligheid

Leefbaarheid en veiligheid. Het zijn veelgebruikte termen in de praktijk van een gemeente. Ze roepen een bepaald gevoel op, maar zijn tegelijkertijd ook moeilijk beet te pakken. Koepeltermen die centraal staan in wijkgericht beleid, maar waarvan de definitie, het waardeoordeel en de ambities om verbetering aan te brengen per persoon verschillen. Tijd dus om hier…

Lees verder…

Leren over stadslabs (deel 3)

In steden ontstaan steeds vaker coalities waarin professionals samen met burgers, onderzoekers en lokale ondernemers werken aan innovatieve, lokale oplossingen. Deze zogenaamde Stadslabs zijn een veel gebruikte werkvorm die tot mooie resultaten kunnen leiden. Ervaringen in de praktijk leren dat het samenwerken aan innovaties binnen een stadslab gepaard kan gaan met prangende vragen en lastige…

Lees verder…

Verslag Arts-Based Research bijeenkomst

Lang niet alles is in woorden te vatten. Onderzoekers in het sociaal domein, die bijvoorbeeld werken met dementerende ouderen en mensen in armoede of eenzaamheid, worden hier veelvuldig mee geconfronteerd. Verhalen, muziek, poëzie, dans, beeldende kunst en audiovisuele media kunnen dan goede tools zijn om op een andere manier informatie op te halen en te…

Lees verder…

Leren over stadslabs (deel 2)

In steden ontstaan steeds vaker coalities waarin professionals samen met burgers, onderzoekers en lokale ondernemers werken aan innovatieve, lokale oplossingen. Deze zogenaamde Stadslabs zijn een veel gebruikte werkvorm die tot mooie resultaten kunnen leiden. Ervaringen in de praktijk leren dat het samenwerken aan innovaties binnen een stadslab gepaard kan gaan met prangende vragen en lastige dilemma’s. Om hier meer…

Lees verder…

(Video)verslag Masterclass Sociaal Schaduwwerk

Sociaal schaduwwerk is een steeds bekender wordend concept in het sociaal werk. Het verwijst naar informele activiteiten die niet direct als sociaal werk worden erkend, maar in de praktijk wel degelijk een bijdrage leveren aan ontmoeting, verbinding, hulp en ondersteuning. Het verschilt van het reguliere sociaal werk, omdat deze praktijken niet door professionals binnen de…

Lees verder…

(Video)verslag webinar Gezondheidsverschillen

In Nederland hebben mensen met een hoge sociaaleconomische status meer kansen op een goede gezondheid dan mensen met een lage sociaaleconomische status. Er is al veel kennis ontwikkeld over de oorzaken hiervan, maar er is nog weinig inzicht in wat daadwerkelijk de kloof kan dichten. De vraag is dan ook hoe je in de praktijk…

Lees verder…

E-magazine Gezondheidsverschillen

Een gezond leven in een gezonde leefomgeving is geen vanzelfsprekendheid. Opvallend daarbij is dat iemands gezondheid voor een groot deel samenhangt met zijn of haar opleidingsniveau, inkomensniveau en/of beroepsstatus. Zo leven mensen met een lage opleiding gemiddeld vijf jaar korter en ongeveer veertien jaar in minder goede gezondheid. Deze sociaaleconomische gezondheidsverschillen blijken een hardnekkig fenomeen…

Lees verder…

Leren over stadslabs (deel 1)

In steden ontstaan steeds vaker coalities waarin professionals samen met burgers, onderzoekers en lokale ondernemers werken aan innovatieve, lokale oplossingen. Deze zogenaamde Stadslabs zijn een veel gebruikte werkvorm die tot mooie resultaten kunnen leiden. Ervaringen in de praktijk leren dat het samenwerken aan innovaties binnen een stadslab gepaard kan gaan met prangende vragen en lastige dilemma’s. Om hier…

Lees verder…

Masterclass Sociaal Schaduwwerk

Sociaal schaduwwerk is een steeds bekender wordend concept in het sociaal werk. Het verwijst naar informele activiteiten die niet direct als sociaal werk worden erkend, maar in de praktijk wel degelijk een bijdrage leveren aan ontmoeting, verbinding, hulp en ondersteuning. Het verschilt van het reguliere sociaal werk, omdat deze praktijken niet door professionals binnen de…

Lees verder…

Webinar Gezondheidsverschillen

In Nederland hebben mensen met een hoge sociaaleconomische status (SES) meer kansen op een goede gezondheid dan mensen met een lage sociaaleconomische status. Zo leven mensen met een lage SES (laag opleidingsniveau, laag inkomen en/of lage beroepsstatus) gemiddeld zeven jaar korter en ongeveer vijftien jaar langer in minder goede gezondheid. Een slechte gezondheid is een…

Lees verder…

Verslag webinar Participatiemoe(d)

Gemeenten hebben vaak de wens burgers en ondernemers via participatieprocessen te betrekken bij de planvorming in tal van domeinen. Naast de formele democratische structuren is daarom de afgelopen decennia een bont bouwwerk neergezet van burgerparticipatie. Dat gaat van traditionele inspraakavonden, tot buurtbudgetten, digitale vragenlijsten en wijkraden. Op meerdere plekken zijn we bij deze beleidsparticipatie echter…

Lees verder…

E-magazine Participatiemoe(d)

Organisaties hebben vaak de wens burgers en ondernemers via participatieprocessen te betrekken bij de planvorming van diverse projecten. Bij zowel burgers als diverse organisaties zien we echter een vorm van ‘participatiemoeheid’ de kop opsteken. Met verzuchtingen over de opzet, inzet en uitkomsten van participatietrajecten. Gezien de weerbarstige ervaringen met participatie en de vele toekomstige opgaven…

Lees verder…

Webinar Participatiemoe(d)

Gemeenten hebben vaak de wens burgers en ondernemers via participatieprocessen te betrekken bij de planvorming in tal van domeinen. Naast de formele democratische structuren is daarom de afgelopen decennia een bont bouwwerk neergezet van burgerparticipatie. Dat gaat van traditionele inspraakavonden, tot buurtbudgetten, digitale vragenlijsten en wijkraden. In navolging van de vele kritieken op de ‘participatiesamenleving’,…

Lees verder…

Samensturing = (leren) improviseren met zijn allen

Bewoners en sociaal werkers geven in veel Huizen van de wijk steeds meer samen richting en inhoud aan wat er daar gebeurt en hoe dat tot stand komt. Bij dit gedeeld eigenaarschap ten gunste van het lokale welzijn werken allerlei krachten en talenten samen, maar vaak ook tegen elkaar in. Storingen en onverwachte gebeurtenissen zijn…

Lees verder…

Participatie verder ontleed (deel 5)

De lectoraten van het Platform Stad en Wijk houden zich allen bezig met maatschappelijke vraagstukken in steden en wijken. Participatie is daarbij een van de kernwoorden. Dat kan gaan om zowel bewonersparticipatie, overheidsparticipatie, cultuurparticipatie, als maatschappelijke participatie. Participatie is dus zowel een bindend als een diffuus begrip. In een reeks van interviews proberen we voorbij…

Lees verder…

Onderzoek naar burgerparticipatie

Op tal van terreinen zien we trajecten waarbij burgers participeren in de plan- en beleidsvorming van organisaties. Zij krijgen samen met andere gebruikers de kans om invloed uit te oefenen op de ontwikkeling en/of uitvoering van plannen van bijvoorbeeld een gemeente, corporatie of welzijnsinstelling. Om zo gezamenlijk tot nieuwe inzichten te komen. Deze invloed kan…

Lees verder…

Verslag Masterclass Capability Approach

De Capability Approach is een term die je in steeds meer onderzoeken en adviezen tegenkomt, zoals onlangs in het advies ‘Toegang tot de Stad’ (p.27 / p.44 e.v.) van de Raad voor de Leefomgeving en infrastructuur (Rli) en in het essay ‘Gezondheidsverschillen voorbij’ van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Een benadering die steeds…

Lees verder…

Verslag deelsessie ‘Praktijkgericht onderzoek doe je niet alleen’

Veel van de huidige maatschappelijke vraagstukken in steden en wijken worden gekenmerkt door complexiteit, onzekerheid en onvoorspelbaarheid. Dit vraagt om een aanpak waarbij meerdere partijen gezamenlijk en integraal kunnen werken aan oplossingsrichtingen. Maar ook het besef dat we ons in een transitieperiode bevinden. Naast gemeente, bewoners, marktpartijen en maatschappelijke organisaties kan ook het hoger onderwijs…

Lees verder…

Photovoice met kinderen: een handleiding en kennisclip

Hoe zien kinderen hun wijk? Welk mogelijkheden zien zij om in hun wijk gezond te leven? Om deze vragen te beantwoorden, gebruikte Hogeschool Windesheim de zogenaamde ‘Photovoice-methode’. Een participatieve onderzoeksmethode waarbij je als onderzoeker de kinderen op zoek laat gaan naar die plekken waar ze (niet) graag eten of spelen. Om ze vervolgens mee te…

Lees verder…

Verslag Masterclass Veranderkunde 3: De reflectieve praktijk

Bij veel initiatieven van onderop zie je naast successen ook vaak wrijving met bestaande instituties. Wat ontdekken we als we die wrijving onderzoeken met behulp van het instrumentarium van Chris Argyris, één van de grondleggers van organisatieleren? Met die vraag gingen Gertjan de Groot (Hogeschool van Amsterdam) en Alexander Hogendoorn (Zorgvrijstaat Rotterdam) aan de slag…

Lees verder…

Verslag Webinar ‘Zoeken naar een nieuwe urban governance’

De Nederlandse bestuurskunde heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een vakgebied dat vooral kennis produceert die ofwel een zeer specifieke wetenschappelijke doelgroep bedient, of op instrumentele wijze wil bijdragen aan het optimaliseren van de beleidspraktijk. Deze typen van kennis zijn waardevol, maar geven niet de inzichten die nodig zijn om de maatschappelijke uitdagingen van…

Lees verder…

Sessie ‘Praktijkgericht onderzoek doe je niet alleen’

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Ook bij praktijkgericht onderzoek is het van belang om gemeente, bewoners, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en hogescholen samen te laten werken. Op die manier kan er namelijk kruisbestuiving plaatsvinden tussen onderzoek, advies, beleid, onderwijs en praktijk. Maar hoe verbind je deze partijen aan elkaar? Hoe werk je…

Lees verder…

Masterclass ‘Capability Approach’

De laatste tijd kom je steeds vaker de term Capability Approach tegen in adviezen, onderzoeken en beleidsdocumenten. Dit is een normatief-wetenschappelijk kader dat kan worden gebruikt voor de analyse en aanpak van maatschappelijke vraagstukken. Centraal hierin staat het onderscheid tussen de reële mogelijkheden (capabilities) van mensen en de realisatie van die mogelijkheden (functionings). De achterliggende…

Lees verder…

Participatie verder ontleed (deel 4)

De lectoraten van het Platform Stad en Wijk houden zich allen bezig met maatschappelijke vraagstukken in steden en wijken. Participatie is daarbij een van de kernwoorden. Dat kan gaan om zowel bewonersparticipatie als maatschappelijke participatie. Participatie is dus zowel een bindend als een diffuus begrip. In een reeks van interviews proberen we voorbij deze spraakverwarring…

Lees verder…

Webinar ‘Zoeken naar een nieuwe urban governance’

Veel maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk kunnen alleen worden opgelost door een samenwerking tussen diverse partijen. Hoe geef je dit samenwerkinsgproces echter vorm? Hoe ziet een speelveld eruit waarin samenwerkingsverbanden kunnen gedijen? En welke vormen van sturing bieden voldoende ruimte aan de inbreng van alle stakeholders? Deze en andere vragen staan centraal op 24…

Lees verder…

Participatie verder ontleed (deel 3)

De lectoraten van het Platform Stad en Wijk houden zich allen bezig met maatschappelijke vraagstukken in steden en wijken. Participatie is daarbij een van de kernwoorden. Dat kan gaan om zowel bewonersparticipatie, overheidsparticipatie, cultuurparticipatie als maatschappelijke participatie. Participatie is dus zowel een bindend als een diffuus begrip. In een reeks van interviews proberen we voorbij…

Lees verder…

Ontmoetingsplekken zonder handleiding

Er zijn weinig plekken die kunnen aanvoelen als publiek interieur. Dit is wel het geval bij buurthuizen en soortgelijke laagdrempelige ontmoetingsplekken. Het zijn de extra huiskamers die we delen met elkaar. Waar je binnenloopt wanneer je wilt, een krantje leest, koffie drinkt, een praatje maakt en activiteiten, hulp en ondersteuning toegankelijk zijn. Langzaamaan openen deze…

Lees verder…

Masterclass 2: betekenisgeving en veranderingsprocessen

Veel vraagstukken in steden en wijken kunnen niet meer worden opgelost door één partij die van bovenaf de oplossing bedenkt. Er zijn vaak nieuwe werkwijzen en samenwerkingsverbanden nodig om veranderingen teweeg te brengen. Dat vergt nieuwe spelers, spelvormen en spelregels. Personen en organisaties moeten daar dan echter wel open voor staan. Het gedachtegoed van Karl…

Lees verder…

Webinar ‘Veerkrachtige wijken in coronatijden’

Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen. De coronacrisis vraagt van ons allemaal een bepaalde mate van veerkracht. Zowel thuis als op het werk en in onze vrije tijd. Wat valt er echter te leren van deze ingewikkelde tijd? Welke kansen, leerpunten en…

Lees verder…

Participatie verder ontleed (deel 2)

De lectoraten van het Platform Stad en Wijk houden zich allen bezig met maatschappelijke vraagstukken in steden en wijken. Participatie is daarbij een van de kernwoorden. Dat kan gaan om zowel bewonersparticipatie, overheidsparticipatie, cultuurparticipatie als maatschappelijke participatie. Participatie is dus zowel een bindend als een diffuus begrip. In een reeks van interviews proberen we voorbij…

Lees verder…

Verandering door actieonderzoek

Maatschappelijke vraagstukken worden steeds complexer en zijn vaak niet meer met traditionele denk- en werkwijzen op te lossen. Helaas krijgen professionals weinig ruimte om met nieuwe oplossingen en aanpakken te experimenteren. In diverse steden werken kennisinstellingen daarom samen met burgers, de overheid, instellingen en bedrijven in ‘stadslabs’ of ‘living labs’. Een lab organiseert zich rond…

Lees verder…

Boek Sociaal ondernemen

Het sociaal domein is sinds de decentralisaties van 2015 ingrijpend veranderd: de verzorgingsstaat heeft plaatsgemaakt voor een participatiesamenleving, waarin zelfredzaamheid en eigen initiatief voorop staan. Dit heeft gevolgen voor professionals in het sociaal domein en vraagt om een doorontwikkeling van hun ondernemende kwaliteiten. Sociaal professionals werken binnen beleidskaders die gericht zijn op de bevordering van…

Lees verder…

Masterclass 1: Continu veranderende gemeenten

De rollen en het taken van gemeenten zijn de afgelopen jaren flink uitgebreid. Om aan alle externe verwachtingen te voldoen, dienen gemeenten hun organisatie, denk- en werkwijzen aan te passen. Hiervoor worden tal van formele verandertrajecten opgestart. Deze leveren echter vaak niet op wat men ervan had verwacht. Toch zijn veel gemeenten de afgelopen jaren…

Lees verder…

Hoe woningcorporaties hun maatschappelijke waarde vergroten

Benoem de betaalbaarheid als absolute prioriteit en maak alle andere opgaven daaraan ondergeschikt. Kies voor een realistische aanpak van de verduurzaming. En doe niet steeds alsof geld het grootste probleem is. In het boek ‘Hoe woningcorporaties hun maatschappelijke waarde vergroten’ gooit Guus Haest flink wat knuppels in het hoenderhok. Hij pleit voor een hernieuwde verzelfstandiging…

Lees verder…

Gebiedsbranding: samen werken aan succesvolle wijken

Onlangs verscheen bij het lectoraat Grootstedelijke Ontwikkeling van de Haagse Hogeschool het boek ‘Gebiedsbranding. Samen werken aan succesvolle wijken’. Hans Kars en Rian Peeters leggen hierin uit wat gebiedsbranding is en hoe en waarvoor het werkt, via casussen in vier wijken in Nederland en Vlaanderen. In deze voorpublicatie concluderen de auteurs wat gebiedsbranding precies kan…

Lees verder…

Masterclasses Veranderkunde

Veel vraagstukken in steden en wijken kunnen niet meer op de traditionele manier worden opgelost. Vraagstukken zoals armoede, veiligheid, vergrijzing en energietransitie vragen om een nieuwe aanpak. Een aanpak waarin verschillende belanghebbenden met hun diverse vaardigheden samen nieuwe werkwijzen testen. Door te doen en daarvan te leren, in plaats van het klassieke model waarin het…

Lees verder…

Culturele praktijken: schoonheid en betekenis achter de voordeur

Velen zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur van belang zijn voor persoonlijke ontwikkeling en een fijn en gezond leven. Toch zien we in musea, theaters en concertzalen een overwegend wit, hoogopgeleid en vergrijzend publiek. Het bereik van het door de overheid gesubsidieerde culturele aanbod is nog steeds geen afspiegeling van de samenleving. Deze kwestie…

Lees verder…

Participatie verder ontleed (deel 1)

  De lectoraten van het Platform Stad en Wijk houden zich allen bezig met maatschappelijke vraagstukken in steden en wijken. Participatie is daarbij een van de kernwoorden. Dat kan gaan om zowel bewonersparticipatie, overheidsparticipatie als maatschappelijke participatie. Participatie is dus zowel een bindend als een diffuus begrip. In een reeks van interviews proberen we voorbij deze…

Lees verder…

Ingrediënten voor een gezonde stad

Hoe houd je de immer groeiende stad gezond? Hoe voorkom je gezondheidsverschillen tussen diverse bevolkingsgroepen? Tijdens ‘De Dag van de Stad’ gaven twee onderzoekers van twee verschillende hogescholen inzicht in hun gezamenlijke ambitie: gezonde steden.  Steeds meer mensen wonen in de stad, maar hoe kunnen zij op een gezonde manier wonen, werken en ontspannen? Hoe…

Lees verder…

De nieuwe (wijk)professional

Op steeds meer plekken in Nederland zien we dat groepen van diverse personen en organisaties met elkaar werken aan creatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Deze lokale samenwerkingsvormen zorgen ten opzichte van het verleden voor verschuivende rollen, taken en (machts)verhoudingen tussen partijen. De vraag is hoe studenten – de aankomende professionals – moeten worden opgeleid om…

Lees verder…

Verslag Congres Plekken van hoop en verandering

Steden en wijken staan ook de komende jaren voor belangrijke opgaven. Dat is niets nieuws. Wel de manier waarop deze complexe vraagstukken worden opgepakt: niet door één of twee partijen van bovenaf, maar door van onderop de krachten te bundelen in samenwerkingsverbanden om zo het verschil te maken. Partijen die gezamenlijk aan iets ‘nieuws’ bouwen…

Lees verder…

Minder ongelijkheid in gezondheid

Tijdens ‘De Dag van de Stad’ op dinsdag 28 oktober in Den Haag praten twee onderzoekers van twee verschillende hogescholen in twee verschillende steden over één ambitie: een gezonde stad. De Dag van de Stad is een jaarlijks evenement waar stedelijke professionals samen komen voor inspiratie en kennisuitwisseling voor economisch sterke, duurzame, toekomstbestendige én leefbare steden. Onder de titel ‘Wie…

Lees verder…

Boek Plekken van hoop en verandering

Steden en wijken staan ook de komende jaren voor belangrijke opgaven op onder andere het gebied van armoede, duurzaamheid, veiligheid, welzijn en zorg. Deze complexe en taaie vraagstukken kunnen veelal niet door één of twee partijen van bovenaf worden opgelost. Ze vragen om een nieuwe aanpak met een grotere rol van de direct betrokkenen. Op…

Lees verder…

Interview Boudewijn Steur

Binnenkort verschijnt het boek ‘Plekken van hoop en verandering’. Een boek over samenwerkingsverbanden die lokaal het verschil maken. Over plekken en praktijken waar burgers, ondernemers, maatschappelijke instellingen en/of de overheid gezamenlijk creatieve oplossingen bedenken voor maatschappelijke kwesties. Voor dat boek interviewden we diverse personen, waaronder Boudewijn Steur. Hij is programmamanager Versterking Democratie en Bestuur bij het…

Lees verder…

Diversiteit in een inclusieve stad

In veel steden bestaat er geen getalsmatige meerderheid meer van één bevolkingsgroep. In politiek en media worden bij deze ‘alledaagse diversiteit’ regelmatig positieve en negatieve beelden geschetst. Ook onder bewoners lopen de meningen uiteen. Bijvoorbeeld over het opvangen van asielzoekers, over het wel of niet bestaan van discriminatie op de arbeidsmarkt en over het toewijzen van sociale…

Lees verder…

Interview Jornt van Zuylen

Binnenkort verschijnt het boek ‘Plekken van hoop en verandering’. Een boek over samenwerkingsverbanden die lokaal het verschil maken. Over plekken en praktijken waar burgers, ondernemers, maatschappelijke instellingen en/of de overheid gezamenlijk creatieve oplossingen bedenken voor maatschappelijke kwesties. Voor dat boek interviewden we diverse personen. Zo vroegen we aan Jornt van Zuylen, projectleider lokale democratie bij de VNG hoe hij naar…

Lees verder…

Interview Willem Trommel

In 2019 verscheen het boek ‘Plekken van hoop en verandering’. Een boek over samenwerkingsverbanden die lokaal het verschil maken. Over plekken en praktijken waar burgers, ondernemers, maatschappelijke instellingen en/of de overheid gezamenlijk creatieve oplossingen bedenken voor maatschappelijke kwesties. Voor dat boek interviewden we diverse personen. Zo vroegen we aan Willem Trommel, hoogleraar bestuur en beleid aan de Vrije…

Lees verder…

De stad als levend laboratorium

Lector Grootstedelijke Ontwikkeling Vincent Smit van de Haagse Hogeschool en lector Digitalisering en Veiligheid Ben Kokkeler van de Avans Hogeschool lossen ingewikkelde maatschappelijke problemen op door de wijken in te trekken en te experimenteren met echte mensen, in hun eigen leefomgeving. Ze vertelde hierover tijdens de VNG-atriumlezing. Het probleem: ingewikkeld Neem nu armoede. Een groot…

Lees verder…

Interview Thijs van Mierlo

Het Platform Stad en Wijk onderzoekt – mede in het kader van een nieuw boek – diverse ‘plekken van hoop en verandering’. Plekken waar burgers, ondernemers, maatschappelijke instellingen en/of de overheid gezamenlijk creatieve oplossingen bedenken voor maatschappelijke kwesties. We vroegen aan Thijs van Mierlo, directeur van het Landelijke Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) hoe hij naar…

Lees verder…

Arts-Based Research voor het sociaal domein

Arts Based Research biedt andere mogelijkheden voor het doen van praktijkgericht onderzoek. Door kunst kunnen mensen elkaar raken en geraakt worden, en komt er beweging in zaken die anders soms muurvast zitten en waarbij praten niet (meer) helpt. In het sociale domein is dat cruciaal. Het boek Arts-Based Research roept op meer met dit type onderzoek…

Lees verder…

Interview Willem Stam

Het Platform Stad en Wijk onderzoekt – mede in het kader van een nieuw boek – diverse ‘plekken van hoop en verandering’. Plekken waar burgers, ondernemers, maatschappelijke instellingen en/of de gemeente gezamenlijk creatieve oplossingen bedenken voor maatschappelijke kwesties. We vroegen aan Willem Stam, strategisch adviseur bij de gemeente Den Helder en voorzitter van het platform voor…

Lees verder…

Congres Plekken van hoop en verandering

Steden en wijken staan ook de komende jaren voor belangrijke opgaven. Dat is niets nieuws. Wel de manier waarop deze complexe vraagstukken worden opgepakt: niet door één of twee partijen van bovenaf, maar door van onderop de krachten te bundelen in nieuwe samenwerkingsverbanden om zo het verschil te maken. Plekken van hoop en verandering. Op…

Lees verder…

Gezonde, groene en duurzame verstedelijking

Het lectoraat De Gezonde Stad van hogeschool Windesheim, één van de betrokken lectoraten bij het Platform Stad en Wijk, heeft een bijdrage geleverd aan het hbo leerboek ‘Slimme en Gezonde Stad’. Het leerboek is de opbrengst van het vierjarig programma Slimme en Gezonde Stad van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Middels het programma is…

Lees verder…

Discussiemiddag ‘Diversiteit in de inclusieve stad’

In veel steden bestaat er geen getalsmatige meerderheid meer van één bevolkingsgroep. Bij deze alledaagse diversiteit worden in politiek en media regelmatig positieve en negatieve beelden geschetst. De meningen onder bewoners lopen ook uiteen. Bijvoorbeeld over het opvangen van asielzoekers, over het wel of niet bestaan van discriminatie op de arbeidsmarkt en over het toewijzen…

Lees verder…

VNG-atriumlezing ‘De stad is een laboratorium’

De stad kent veel taaie vraagstukken en veel daarvan hebben diverse gedaanten en dimensies. Zo is leefbaarheid niet alleen een zaak van veiligheid en is armoede niet alleen een zaak van tekort aan geld. Bij deze complexe vraagstukken is een zoektocht gaande naar nieuwe aanpakken en samenwerkingsverbanden. In veel steden zijn partijen daarom gestart met…

Lees verder…

Sociale experimenten met digitale technologie

Door Ben Kokkeler – lector Digitalisering & Veiligheid Mijn lectoraat staat dit jaar weer voor een mooie uitdaging. We sloten het jaar 2018 af met een goed bezochte conferentie van ons Expertisecentrum Veiligheid. Ruim 240 deelnemers stonden een dag lang stil bij praktische vraagstukken rond digitale inclusie, nieuwe vormen van verbinding mogelijk gemaakt door digitale…

Lees verder…

Veerkracht of fear-kracht; een verkenning

Docenten, onderzoekers, professionals in het werkveld… wie is er eigenlijk niet bezig met het begrip veerkracht? Reden voor Femke Kaulingfreks (lector Jeugd & Samenleving), Guido Walraven (lector Dynamiek van de Stad) en twee collega’s van de VU (Institute for Societal Resilience) voor een verkennend onderzoek. Donderdag 13 december nodigden ze werkveld en collega’s uit om…

Lees verder…

Capabilities in Zorg en Welzijn

Hoe kunnen kunst en technologie bijdragen aan het welzijn van mensen door de vergroting van hun ‘capabilities’? Dit is de centrale onderzoeksvraag van het associate lectoraat dat onder de nieuwe naam ‘Capabilities in Zorg en Welzijn’ op 20 november een volgende periode van 4 jaar is gestart als onderdeel van het HAN Lectoraat Versterken van…

Lees verder…

Introductie in Narratief onderzoek

Steeds meer (docent)onderzoekers en studenten doen ervaringen op met ‘narratief onderzoek’. In deze kwalitatieve onderzoeksmethode worden de menselijke ervaringen en hun verhalen als uitgangspunt genomen. Dat geeft inzicht in hoe mensen bepaalde gebeurtenissen beleven en daar – vanuit hun eigen perspectief – een eigen betekenis aan geven. Een interessante aanvulling op andere onderzoeksmethodieken die in…

Lees verder…

Evaluatie samenwerking jeugdhulp en onderwijs

Hoe zorg je dat kinderen die hulp nodig hebben, die ook kunnen krijgen? En wel binnen de eigen gemeente? Wijk bij Duurstede liet het Lectoraat Jeugd van Hogeschool Utrecht uitzoeken hoe hun aanpak in de praktijk werkt. “Mooi hoe lectoraat en pedagogische praktijk elkaar zo ontmoeten.” In het gemeentebestuur van Wijk bij Duurstede waren ze…

Lees verder…

Art in Social Work Practice

Op 31 oktober is het boek ‘Art in social work practice’ verschenen. Een verzameling succesvolle methodes om kunst en cultuur toe te passen in sociaal werk. Sociaalwerkprofessionals uit de hele wereld hebben een bijdrage geleverd aan dit boek. Het boek is samengesteld door dr. Eltje Bos (lector Culturele en Sociale Dynamiek aan de Hogeschool van…

Lees verder…

(On)gelijkheid in de participatiesamenleving

Sinds vijf jaar zet de overheid steeds meer in op de zelfredzaamheid van burgers. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De ParticipatiePraktijk heeft hier samen met hogescholen onderzoek naar gedaan in drie grote steden en twee landelijke omgevingen. Participatiesamenleving Ruim vijf jaar nadat de participatiesamenleving werd geïntroduceerd, heeft de PartcipatiePraktijk de balans opgemaakt door…

Lees verder…

Loslaten, faciliteren of regisseren?

Steeds meer bewonersgroepen nemen zelf het heft in handen om lokale sociale problemen aan te pakken. Hoe ga je als professional en professionele organisatie om met deze informele leefwereld? Hoe kun je op een gepaste manier aansluiting vinden bij deze uiteenlopende initiatieven en hoe kun je innovatieve coalities helpen creëren waarin de kracht van alle…

Lees verder…

Vormgeven aan gebiedsontwikkeling 3.0

Steden zijn weer geliefd. De crisis is over en er is een woningtekort. Partijen zoeken op allerlei manieren om aan deze vraag van bewoners en ondernemers te voldoen. In diverse steden worden bedrijventerreinen getransformeerd tot nieuwe leefgebieden. Maar hoe doe je dat? Door in één keer het totale gebied aan te pakken met een selectief…

Lees verder…

Workshop Narratief onderzoek

Steeds meer (docent)onderzoekers en studenten doen ervaring op met ‘narratief onderzoek’.  In deze kwalitatieve onderzoeksmethode worden de menselijke ervaringen en hun verhalen als uitgangspunt genomen. Het gaat over hoe mensen bepaalde gebeurtenissen beleven en daar – vanuit hun eigen perspectief – een eigen betekenis aan geven. Het geeft inzicht in de strategieën die mensen hanteren om hun wereld en hun…

Lees verder…

Debat Gebiedsontwikkeling 3.0

Wie en hoe gaan we de stad vormgeven? De laatste jaren zijn er nieuwe verhoudingen ontstaan tussen overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en burgers. Tegelijkertijd hebben we te maken met belangrijke stedelijke opgaven, zoals het vergroten van maatschappelijke participatie en het creëren van een sociaal-inclusieve stad. Met deze kennis in het achterhoofd staan veel steden nu…

Lees verder…

De inzet van kunst en cultuur in sociaal werk

De inzet van kunst en cultuur in de ondersteuning en zorg aan mensen kan een belangrijke bijdrage leveren aan hun fysieke, emotionele en sociale gezondheid: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, kwaliteit van leven, participatie en dagelijks functioneren. Zo kan muziek – maar ook andere kunstvormen – een krachtig verbindend middel zijn (sociale cohesie). Daarnaast voelen mensen zich…

Lees verder…

Armoede en gezondheid in samenhang benaderen

Armoede en een slechte gezondheid gaan vaak samen, en ze versterken elkaar. Gemeenten kunnen het leven van mensen verbeteren met een samenhangende aanpak. Een verslag van twee inspirerende colleges en een levendig groepsgesprek. ‘De gezonde stad’, luidt de titel van de Atriumlezing op 24 mei 2018 die de VNG organiseert in samenwerking met Platform Stad…

Lees verder…

Wat doet de participatieprofessional?

De beweging naar meer burgerparticipatie vindt steeds vaker haar vorm in de ontwikkeling van zogenaamde bewonersverbanden; groepen mensen die vanuit hun wijk of buurt zelf publieke taken op zich nemen. Dit roept de vraag op hoe deze bewonersverbanden in hun oprichting en bestaan ondersteund kunnen worden om tot een duurzaam en waardevol verband uit te…

Lees verder…

Kansen en dilemma’s bij Stadslabs

De stad zit vol taaie vraagstukken die om nieuwe aanpakken vragen. Veel onderzoekers van hogescholen zijn daarom bezig met zogenaamde stadslabs. De een noemt ze Fieldlabs, de ander Urban Living Labs, InnoLabs of Werkplaatsen. Het zijn allemaal experimenteerruimten waarbinnen bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen zoeken naar situationele oplossingen voor maatschappelijke problemen. Vorige week organiseerde…

Lees verder…

10 vragen aan…Joop ten Dam

Joop ten Dam is lector De Gezonde Stad bij hogeschool Windesheim in Zwolle. Hij zit in het dagelijks bestuur van het landelijke lectoratenplatform Stad en Wijk. 1. Waar komt jouw fascinatie voor de stad vandaan? Mij fascineert vooral sociale ongelijkheid. Dat is vanuit een gevoel voor rechtvaardigheid, maar ook vanuit het idee dat minder ongelijkheid…

Lees verder…

10 vragen aan…Guido Walraven

Guido Walraven is lector Dynamiek van de Stad bij hogeschool Inholland en mede-initiatiefnemer van het landelijke lectoratenplatform Stad en Wijk. 1. Waar komt jouw fascinatie voor de stad en voor maatschappelijke vraagstukken vandaan? Vanaf mijn puberteit ben ik sterk betrokken geweest bij maatschappelijke vraagstukken, vanuit een gevoel voor sociale rechtvaardigheid. Ik was toen bijvoorbeeld betrokken…

Lees verder…

10 vragen aan…Vincent Smit

Vincent Smit is lector Grootstedelijke Ontwikkeling aan de Haagse Hogeschool en mede-initiatiefnemer van het landelijke lectoratenplatform Stad en Wijk. 1. Waar komt jouw fascinatie voor de stad vandaan? In de stad komt alles samen. De stad is bron van problemen, maar ook van oplossingen. Voor veel vragen is de stad eigenlijk te klein, maar voor…

Lees verder…

Armoede staat gezondheid in de weg

Armoede en gezondheid hangen nauw met elkaar samen. Mensen die langdurig in armoede leven voelen zich vaak minder gezond en overlijden op jongere leeftijd. Leven in armoede veroorzaakt veel stress, mensen hebben letterlijk ‘veel aan hun hoofd’. Hierdoor ervaren ze geen ruimte – mentale bandbreedte – en ontbreekt het vaak aan motivatie om met gezondheid…

Lees verder…

Sociale innovatie: hype of echte verandering?

De verwachtingen over sociale innovatie als oplossing voor allerlei hedendaagse maatschappelijke vraagstukken zijn vaak hooggespannen. Maar kunnen deze verwachtingen in de praktijk worden waargemaakt? Hoe kunnen we sociale innovatie karakteriseren? Hoe werkt het en wat is de impact in de praktijk? Deze vragen stonden centraal afgelopen donderdag in Utrecht tijdens de presentatie van het boek…

Lees verder…

Nieuw onderzoek naar vitaliteit en gezondheid

Het lectoraat Dynamiek van de Stad van Inholland, dat nauw betrokken is bij het Platform Stad en Wijk, is de komende acht jaar betrokken bij een multidisciplinair programma voor het bevorderen van vitaliteit en gezondheid van jong tot oud in stadswijken. Vitale Delta Het lectoraat Dynamiek van de Stad werkt daarvoor samen in de zogenaamde…

Lees verder…

Met meer veerkracht komen ook jongeren van niet-westerse komaf aan een baan

“Jonge mensen van niet-westerse komaf komen niet altijd even makkelijk aan het werk. Zij hebben het gevoel gediscrimineerd te worden op de arbeidsmarkt. Toch vindt een deel van hen desondanks een baan. Versterking van hun veerkracht speelt daarin een grote rol, bijvoorbeeld van hun doorzettings- en incasseringsvermogen.” Dit schrijft Jaswina Bihari-Elahi, docent-onderzoeker aan de Haagse…

Lees verder…

Stadslaboratoria als verbinder tussen onderzoek, beleid en onderwijs

Fieldlabs, Urban Labs, Living Labs, InnoLabs, Werkplaatsen. Allemaal termen voor experimenteerruimten waarbinnen gemeenten, ondernemers, bewoners, studenten en docent-onderzoekers gezamenlijk zoeken naar lokale, situationele oplossingen voor maatschappelijke problemen. Tijdens het SIA-congres organiseerde het Platform Stad en Wijk een sessie over deze stadslaboratoria. Onder leiding van lector Grootstedelijke ontwikkeling Vincent Smit (Haagse Hogeschool) gaven onderzoekers uit vier…

Lees verder…

Hogeschool van Amsterdam presenteert boek ‘Laboratorium Amsterdam’

Op donderdag 23 november presenteerde het speerpunt Urban Management van de Hogeschool van Amsterdam het boek “Laboratorium Amsterdam: werken, leren, reflecteren”. Tijdens het jaarlijkse Urban Management congres overhandigde mede-auteur en onderzoeker Marie Morel van het lectoraat Coördinatie Grootstedelijke vraagstukken het eerste exemplaar aan Judith den Hartogh en Mattew Eelman, twee studenten van de master Urban…

Lees verder…

De burger als huisdier van het beleid?

Vorige week organiseerde het Platform Stad en Wijk een sessie tijdens het drukbezochte congres ‘Dag van de Stad’. Onder leiding van Vincent Smit, lector grootstedelijke ontwikkeling aan de Haagse Hogeschool werd met drie onderzoekers en zestig deelnemers nagedacht over de rol van de burger bij stedelijke vraagstukken. Schuivende rollen De rol van de burger bij…

Lees verder…

Sociale innovatie en zelfredzaamheid zijn politiek en lastig

Het debat over sociale innovatie lijdt onder drie grote vergissingen. Het gaat overheid en markt vervangen als manier om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken, het is apolitiek en het is effectiever en efficiënter dan de logge en gulzige bureaucratie van de overheid. Philip Marcel Karré van het lectoraat Dynamiek van de Stad (hogeschool Inholland) legt…

Lees verder…

Formeel en informeel in het sociale domein zijn als yin en yang

Voor veel wijkteams en sociale professionals is het inmiddels een heuse opdracht om samen met het ‘informele’ maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Met als toverwoorden: verbinding, samenwerken en samenspel. Maar hoe doe je dat? David ter Avest, onderzoeker bij het lectoraat Dynamiek van de Stad (hogeschool Inholland) en de Hogeschool Rotterdam schreef er een artikel…

Lees verder…

Meerwaarde praktijkgericht onderzoek voor oplossen van stedelijke vraagstukken

Op initiatief van Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA en de Vereniging Hogescholen, kwam vandaag een divers gezelschap van belanghebbenden op het gebied van praktijkgericht onderzoek en grootstedelijke vraagstukken bijeen. Verschillende sprekers, waaronder Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft, Thom de Graaf en Michaël van Straalen, lichtten toe hoe zij praktijkgericht onderzoek van het hbo inzetten…

Lees verder…