Art in Social Work Practice

Op 31 oktober is het boek ‘Art in social work practice’ verschenen. Een verzameling succesvolle methodes om kunst en cultuur toe te passen in sociaal werk. Sociaalwerkprofessionals uit de hele wereld hebben een bijdrage geleverd aan dit boek.

art in social workHet boek is samengesteld door dr. Eltje Bos (lector Culturele en Sociale Dynamiek aan de Hogeschool van Amsterdam) en professor Ephrat Huss (docent en onderzoeker aan de Ben Gurion University in Israël). Eltje Bos heeft zelf ook twee hoofdstukken geschreven, onder andere over de effectiviteit van kunstgerelateerde interventies: Why are art-based interventions useful in social Work practice.

Toepassen van kunst en cultuur
Er zijn tal van voorbeelden waarin de sociaal werker kunst, cultuur en creativiteit als hulpmiddel inzet om zijn werk beter te doen. Zo spreekt muziek de oerlagen van ons bewustzijn aan en draagt het bij aan empowerment, een belangrijke doelstelling binnen het sociale domein. Communiceren in beeldtaal in plaats van spraak kan blokkades tussen de cliënt en de professional vergruizen.

Het boek bevat ruim 25 voorbeelden van effectieve toepassingen die vaak nog niet eerder in literatuur zijn vastgelegd. Bijvoorbeeld:

  • Art based onderzoek
  • Visuele antropologie
  • Community art
  • Kunst als hulpmiddel bij conflictonderhandeling
  • Photo voice
  • Therapie met behulp van kunst
  • Outsider art
  • Kunst bij sociale veranderingen

Internationale samenwerking
Bos en Huss ontmoetten elkaar in 2016 in Lissabon, tijdens de European Conference for Social Work Research. Toen zij besloten hadden dit boek te maken, hebben zij daar twee jaar aan gewerkt. Het contact tussen hen verliep veel via Skype en e-mail. Ook het contact met de ruim dertig auteurs uit de hele wereld verliep online.

Naast Eltje Bos schreef nog een ander lid van het Platform Stad & Wijk mee aan het boek, namelijk Erik Jansen (associate lector Capabilities in Zorg en Welzijn). Hij schreef samen met Paola de Bruijn het hoofdstuk Enhancing Capabilities for Social Change with the Arts.

Kinderen, volwassenen en ouderen
Het boek is opgebouwd uit drie secties over doelgroepen waar professionals mee werken: kinderen, volwassenen en ouderen. Een sectie is vervolgens opgebouwd uit ongeveer tien hoofdstukken. Elk hoofdstuk geeft een voorbeeld van hoe kunst toegepast wordt in het sociaal werk in een bepaald land. Denk aan het toepassen van kunst om huiselijk geweld in Australië tegen te gaan, en bij een educatief dansprogramma in Zuid-Afrika.

Toepasbaar in onderwijs
Het boek is met name interessant voor sociaal werkers en voor studenten die in het laatste jaar van hun socialworkopleiding zitten.

Boek bestellen
Het boek is te bestellen bij uitgever Routlegde (Engelstalig. Hardcover £88,- , e-book vanaf £20,-) of bekijk een gedeelte van het boek met Google preview.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s