Armoede staat gezondheid in de weg

Armoede en gezondheid hangen nauw met elkaar samen. Mensen die langdurig in armoede leven voelen zich vaak minder gezond en overlijden op jongere leeftijd. Leven in armoede veroorzaakt veel stress, mensen hebben letterlijk ‘veel aan hun hoofd’. Hierdoor ervaren ze geen ruimte – mentale bandbreedte – en ontbreekt het vaak aan motivatie om met gezondheid aan de slag te gaan. In het project De Geweldige Wijk wordt door het lectoraat De Gezonde Stad van de hogeschool Windesheim onderzocht op welke manieren je armoedestress kan verkleinen.

De Geweldige Wijk
In de gemeente Meppel is van ten minste 1.000 gezinnen bekend dat ze in armoede leven. Daarnaast zijn er (te) veel mensen die nauwelijks kunnen rondkomen. Dat kan een zzp’er zijn die op dit moment geen klussen heeft of een stel dat in scheiding ligt en nu dubbele (woon)lasten heeft. Om in deze gezinnen de stress door armoede te verminderen en ruimte te maken voor gezondheid is de gemeente Meppel sinds vorig jaar pilotgemeente voor De Geweldige Wijk. Een vernieuwende aanpak om mensen met een kleine beurs beter te ondersteunen en weer meer regie te geven over hun eigen gezondheid en geluk. Diverse partijen werken samen om een programma te ontwikkelen dat de dagelijkse behoeften en mogelijkheden van mensen in armoede centraal zet.

Armoede heeft een negatieve invloed op de gezondheid van mensen“, vertelt lector van De Gezonde Stad, Joop ten Dam. “Daarom vinden wij het als lectoraat belangrijk om te participeren in een project als De Geweldige Wijk. Samen met onder andere een klankbordgroep, de gemeente en de GeluksBV ontwikkelen we een programma dat de zelfredzaamheid van arme gezinnen versterkt en hun gezondheidsachterstand vermindert.”

Lancering nieuwe app tegen armoede
In de eerste fase van het programma leren mensen via een app hun eigen hulp te organiseren. Mensen die onder de armoedegrens leven kunnen de app gebruiken om hulp te vragen als zij essentiële dingen in hun huishouding niet kunnen aanschaffen. Via de app kunnen ze bijvoorbeeld aangeven dat de wasmachine kapot is, hun kind een winterjas nodig heeft of dat ze graag willen sporten. Mensen leren van een vertrouwenspersoon hoe de app te gebruiken is.
In principe kan ieder iedereen in Meppel via de app hulp aanbieden: bewoners, organisaties en bedrijven. Via de app vindt een kennismakingsgesprek plaats. Als dit goed is gegaan, maken ze een afspraak.

Voor meer informatie zie bovenstaande video en dit artikel op de website van samenwerkingspartner Platform 31.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s