Webinar Gezondheidsverschillen

Bos en Lommer, Amsterdam (foto: Rufus de Vries, uit de serie Buurtbanden)

In Nederland hebben mensen met een hoge sociaaleconomische status (SES) meer kansen op een goede gezondheid dan mensen met een lage sociaaleconomische status. Zo leven mensen met een lage SES (laag opleidingsniveau, laag inkomen en/of lage beroepsstatus) gemiddeld zeven jaar korter en ongeveer vijftien jaar langer in minder goede gezondheid. Een slechte gezondheid is een belangrijk element in de opeenstapeling van problemen waar mensen soms mee te maken hebben. Na eeuwen van dalende gezondheidsverschillen, is sinds de jaren vijftig weer een stijging ingezet. Ondanks de groeiende welvaart in Nederland en de toegenomen sociale mobiliteit in dezelfde periode blijken sociaaleconomische gezondheidsverschillen een hardnekkig fenomeen.

Hoe komt dat nu, en wat kunnen we daar aan doen? Daar is al veel kennis over ontwikkeld. Zo weten we uit de gezondheidswetenschappen wat de invloed van leefstijlen kan zijn, en waarom het zo belangrijk is dat de gezonde keuze de meest logische keuze is. Hier is de afgelopen jaren fors op ingezet, vanuit verschillende disciplines. Maar een structurele oplossing lijkt het niet te bieden. Voor preventie en een duurzame aanpak van gezondheidsverschillen is het essentieel om ook bij andere oorzaken stil te staan. Zoals onderwijsachterstanden, armoede, schulden, woonomstandigheden, laaggeletterdheid; “de oorzaken achter de oorzaken”. Kortom, er zijn gezondheidsverschillen en die zijn gebaseerd op verschillen in sociaaleconomische positie. En we weten ook hoe dat komt. Maar er is nog weinig inzicht in wat daadwerkelijk de kloof kan dichten.

De vraag is dan ook hoe je in de praktijk op verschillende vlakken (individu, omgeving, maatschappij) en vanuit verschillende domeinen (zorg, welzijn, wonen, sport, techniek, educatie, arbeid) het verschil kan maken. Het is tijd om te achterhalen en te laten zien wat werkt. Verschillende lectoraten van het Platform doen hier al jaren onderzoek naar. In oktober verschijnt een digitaal magazine waarin we al deze kennis bundelen. Bij het verschijnen van dit magazine organiseren we ook een webinar. Tijdens deze digitale bijeenkomst delen we onze bevindingen met u en horen we graag meer over uw ervaringen.

Sprekers
Lisbeth Verharen – lector Versterken van Sociale Kwaliteit (Hogeschool Arnhem en Nijmegen)
Natascha Notten – lector Gezonde Samenleving (Hogeschool Windesheim)

Tatevic Azarjan – studente van de Hogeschool Utrecht
Robin Smits – ervaringsdeskundige bij HAN University of Applied Sciences

Datum
Dinsdag 5 oktober 2021 (15.30 – 17.00 uur)

Locatie
Deze bijeenkomst zal digitaal plaatsvinden via MS Teams. Deelnemers krijgen hier bericht over.

Aanmelden
Deelname is gratis. U dient zich echter wel aan te melden door middel van onderstaand formulier.


Een gedachte over “Webinar Gezondheidsverschillen

  1. Het lijkt me een heel interessant en waardevol webinar. Vooral door de corona tijd is de kloof tussen arm en rijk alleen maar vergroot. Goede voeding en vitamines moeten voor iedereen beschikbaar en betaalbaar zijn. Beroepsmatig houd ik me bezig met 100% natuurlijke voedingssuplementen. Daarnaast ben ik een holistische coach en masseuse. Kijk uit naar de presentatie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s