Debat Gebiedsontwikkeling 3.0

Wie en hoe gaan we de stad vormgeven? De laatste jaren zijn er nieuwe verhoudingen ontstaan tussen overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en burgers. Tegelijkertijd hebben we te maken met belangrijke stedelijke opgaven, zoals het vergroten van maatschappelijke participatie en het creëren van een sociaal-inclusieve stad. Met deze kennis in het achterhoofd staan veel steden nu voor de vraag hoe ze hun bedrijventerreinen kunnen transformeren tot levendige stadswijken. Tijdens een debat op dinsdag 25 september proberen we antwoord te vinden op deze vraag.

Als gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen, de conjunctuur en schommelingen in (politieke) ideaalbeelden hebben er in de stad de laatste jaren belangrijke verschuivingen plaatsgevonden in rollen, taken en ambities. Zo is de grootschalige, projectmatige werkwijze tijdens de economische crisis ingeruild voor een meer organische aanpak van onderop. De kwaliteiten van een gebied kwamen meer centraal te staan en er werden meer slimme verbindingen gelegd met de huidige gebruikers.
Nu de markt weer aantrekt, de woningbehoefte toeneemt en we te maken hebben met een belangrijke verduurzamingsopgave zoeken partijen naar een nieuwe vorm van gebiedsontwikkeling. Een organische aanpak (klein, langzaam, spontaan, lokaal) geeft namelijk te weinig antwoord op deze stedelijke vraagstukken. Er is echter ook scepsis om terug te gaan naar de gebiedsontwikkeling van voor de economische crisis waar de markt het volledig voor het zeggen had en veel eenzijdige wijken werden gecreëerd.

Tijd dus voor een gebiedsontwikkeling 3.0. Maar hoe ziet die aanpak er uit? Hoe creëer je een levendige stadswijk met een mix aan functies en bewoners? Hoe verbinden we fysiek en sociaal? In Den Haag (De Binckhorst), Rotterdam (Merwe-Vierhavens) en Amsterdam (Havenstraatterrein/K-buurt) worstelt men ook met die vragen. Tijdens deze bijeenkomst van Platform Stad en Wijk vertellen Ruud van Wezel (onderzoeker lectoraat Grootstedelijke Ontwikkeling, Haagse Hogeschool), Stan Majoor (lector Coördinatie grootstedelijke vraagstukken, Hogeschool van Amsterdam) en Gert-Joost Peek (lector Gebiedsontwikkeling en Transitiemanagement, Hogeschool Rotterdam) hoe er binnen hun stad wordt gezocht naar een gezond evenwicht tussen vraag en aanbod, tussen top-down en bottom-up sturing en tussen grondexploitaties en maatschappelijke baten.

Datum: dinsdag 25 september 2018
Tijd: 14.00 – 17.00 uur
(om 12.30 uur is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een korte excursie door de Binckhorst)
Locatie: MOOOF, Binckhorstlaan 135, Den Haag

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Inschrijven kan door een e-mail te sturen aan platformstadenwijk@hhs.nl of door het invullen van onderstaand formulier. Doe dit snel, want er is beperkte ruimte beschikbaar.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s