Webinar Participatiemoe(d)

Bewonersavond (foto: Erik Vos via Flickr)

Gemeenten hebben vaak de wens burgers en ondernemers via participatieprocessen te betrekken bij de planvorming in tal van domeinen. Naast de formele democratische structuren is daarom de afgelopen decennia een bont bouwwerk neergezet van burgerparticipatie. Dat gaat van traditionele inspraakavonden, tot buurtbudgetten, digitale vragenlijsten en wijkraden. In navolging van de vele kritieken op de ‘participatiesamenleving’, die vaak gaan over de te hoge verwachtingen van actieve burgers, zien we ook bij beleidsparticipatie een vorm van ‘participatiemoeheid’ de kop opsteken. Deze speelt zowel aan de kant van de burgers en ondernemers als aan de kant van de lokale overheid. De eerste groep is vaak gefrustreerd over de grote hoeveelheid tijd die participatieprocessen kosten en de geringe ‘opbrengsten’. Processen van participatie zijn voor deelnemers vaak onduidelijk en frustrerend waardoor ze snel afhaken. Dit geeft een kleine groep wel actieve burgers een buitengewoon grote invloed. Dit is vaak één van de argumenten die gemeenteambtenaren tegenstaan bij participatie: de dominantie van de usual suspects.

Het Platform Stad en Wijk constateert dat in het licht van de vele ruimtelijke en sociale uitdagingen in steden en wijken en de weerbarstige ervaringen met beleidsparticipatie, er nu urgentie is om deze participatiemoeheid verder te duiden en te kijken naar een medicijn. In het afgelopen half jaar hebben we hier onderzoek naar gedaan onder zowel burgers als professionals en hebben we de kennis van diverse lectoraten gebundeld in een digitaal magazine, die ook in juni zal verschijnen. Tijdens deze bijeenkomst willen we onze bevindingen met u delen en horen we graag meer over uw ervaringen.

Sprekers
Stan Majoor – Lector Coördinatie Grootstedelijke Vraagstukken, Hogeschool van Amsterdam
Gert-Joost Peek – Lector Gebiedsontwikkeling en Transitiemanagement, Hogeschool Rotterdam

Reactie van:
Gabbie van der Kroef – Lid bewonersgroep Energietransitie De Buitenpepers, ‘s-Hertogenbosch
Jerome Scheltens – Adviseur Burgerparticipatie & Democratische vernieuwing, Gemeente Almere

Datum
Dinsdag 29 juni 2021 (15.30 – 17.00 uur)

Locatie
Deze bijeenkomst zal digitaal plaatsvinden via MS Teams. Deelnemers krijgen hier bericht over.

Aanmelden
Deelname is gratis. U dient zich echter wel aan te melden door middel van onderstaand formulier.

Een gedachte over “Webinar Participatiemoe(d)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s