Verandering door actieonderzoek

veranderingdooractieonderzoek_v3-1Maatschappelijke vraagstukken worden steeds complexer en zijn vaak niet meer met traditionele denk- en werkwijzen op te lossen. Helaas krijgen professionals weinig ruimte om met nieuwe oplossingen en aanpakken te experimenteren. In diverse steden werken kennisinstellingen daarom samen met burgers, de overheid, instellingen en bedrijven in ‘stadslabs’ of ‘living labs’. Een lab organiseert zich rond een maatschappelijke vraag of uitdaging, zoals armoede, gezonde eetgewoontes of culturele interventies. De betrokken partijen werken hieraan op een gelijkwaardige manier samen in een lokale setting (buurt of wijk).

Het boek ‘Verandering door actieonderzoek’ beschrijft zes onderzoeken in deze zogenaamde stadslabs. Daarbij komen verschillende maatschappelijke kwesties aan de orde, bijvoorbeeld rond sociaal ondernemerschap, opbouwwerk en woonruimteverdeling. Hierbij zijn onder andere de gemeente, de voedselbank, een welzijnsinstelling of kunstenaars betrokken. Het afsluitende hoofdstuk zet de diverse uitgewerkte aanpakken op een rij en reflecteert op de in gang gezette veranderingen.

De onderzoeken die worden beschreven vonden plaats in de Haagse stadsdelen en wijken. De auteurs zijn verbonden aan diverse opleidingen en lectoraten van de Haagse Hogeschool, met name van het lectoraat Grootstedelijke Ontwikkeling. Een groot deel van deze onderzoekers is ook betrokken bij het RAAK-publiek onderzoek naar Stadslabs dat rond mei van dit jaar start.

Het boek biedt hbo- en wo-studenten, maar ook onderzoekers en professionals die werkzaam zijn in het sociaal domein, principes en handvatten om systematisch en methodisch de beroepspraktijk te onderzoeken en te verbeteren door middel van actieonderzoek.

Het boek is te bestellen bij Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum. Op deze website is ook een inkijkexemplaar te raadplegen.


Zie ook:

Stadslaboratoria als verbinder tussen onderzoek, beleid en onderwijs. Verslag workshop Platform Stad en Wijk tijdens SIA-congres, 30 november 2017.

Kansen en dilemma’s bij Stadslabs. Verslag bijeenkomst Platform Stad en Wijk, 26 april 2018.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s