Wat doet de participatieprofessional?

participatieprofessionalDe beweging naar meer burgerparticipatie vindt steeds vaker haar vorm in de ontwikkeling van zogenaamde bewonersverbanden; groepen mensen die vanuit hun wijk of buurt zelf publieke taken op zich nemen. Dit roept de vraag op hoe deze bewonersverbanden in hun oprichting en bestaan ondersteund kunnen worden om tot een duurzaam en waardevol verband uit te kunnen groeien.

Begeleiding van deze verbanden wordt veelal gedaan vanuit bij gemeente en welzijnsinstellingen werkzame participatieprofessionals. Maar wie zijn dat? Wat doen ze en hoe kunnen zij vanuit onderzoek worden geholpen om hun taken beter te duiden en verder te ontwikkelen? In het rapport ‘wat doet de participatieprofessional?‘ van onder andere de Hogeschool van Amsterdam (onderzoeksspeerpunt Urban Management) en de Universiteit van Amsterdam wordt ingegaan op deze vragen. Aan de hand van actieonderzoek bij vier Amsterdamse bewonersverbanden is het handelingsrepertoire van professionals onderzocht. Het resultaat is een publicatie met inzichten in de ontwikkelingsfasen die bewonersverbanden doorlopen. En het geeft inzicht in de toegepaste gereedschappen die professionals kunnen hanteren om deze bewonersinitiatieven te versterken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s