VNG-atriumlezing ‘De stad is een laboratorium’

Uitnodiging Atriumlezing_23 mei 2019De stad kent veel taaie vraagstukken en veel daarvan hebben diverse gedaanten en dimensies. Zo is leefbaarheid niet alleen een zaak van veiligheid en is armoede niet alleen een zaak van tekort aan geld. Bij deze complexe vraagstukken is een zoektocht gaande naar nieuwe aanpakken en samenwerkingsverbanden. In veel steden zijn partijen daarom gestart met zogenoemde stadslabs. De een noemt ze Fieldlabs, de ander Urban Living Labs, InnoLabs of Werkplaatsen. Het zijn experimenteerruimten waarin overheden, maatschappelijke organisaties, bewoners en kennisinstellingen zoeken naar een juiste aanpak van maatschappelijke vraagstukken. Van en met elkaar leren staat daarbij centraal, zodat nieuwe bronnen, netwerken en kennis worden ontsloten. Deze denk- en werkwijze van onderop met een netwerk van partijen biedt talloze kansen, maar brengt ook enkele dilemma’s met zich mee.

Op donderdag 23 mei 2019 organiseert de VNG in samenwerking met het Platform Stad en Wijk een lezing en een debat over deze nieuwe samenwerkingsvormen tussen onderzoek, beleid, onderwijs én praktijk. In de lezing deelt Vincent Smit, lector Grootstedelijke Ontwikkeling aan de Haagse Hogeschool zijn ervaringen met deze vorm van praktijkgericht onderzoek in onder andere Den Haag, Delft en Zoetermeer. Ben Kokkeler, lector Digitalisering en Veiligheid aan de Avans Hogeschool zal vanuit zijn ervaringen in Noord-Brabant reflecteren op dit verhaal. Ook een vertegenwoordiger van de gemeentelijke overheid zal een reactie geven.
Pieter Jeroense, plaatsvervangend algemeen directeur van de VNG, zal als moderator optreden.

Wanneer?
Donderdag 23 mei 2019
15.30 uur – 17.00 uur (inloop vanaf 15.00 uur) met aansluitend een borrel

Locatie?
IGLUU, Louis Couperusplein 2 in Den Haag

Aanmelden
Toegang is gratis. U dient zich wel aan te melden via de webpagina van de VNG

De Atriumlezingen vormen onderdeel van het traject Gemeenten 2024 van de VNG en dragen bij aan het debat hierover in de vereniging, maar zijn voor iedereen toegankelijk.
Vincent Smit en Ben Kokkeler maken beiden deel uit van het Platform Stad en Wijk, waarvan de VNG partner is. Het Platform is een samenwerkingsverband van twaalf lectoraten (onderzoeksgroepen) bij negen verschillende hogescholen die door middel van praktijkgericht onderzoek inzicht verschaffen in en oplossingen aandragen voor maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk. Met name op het gebied van participatie en veerkracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s