In veel steden bestaat er geen getalsmatige meerderheid meer van één bevolkingsgroep. Bij deze alledaagse diversiteit worden in politiek en media regelmatig positieve en negatieve beelden geschetst. De meningen onder bewoners lopen ook uiteen. Bijvoorbeeld over het opvangen van asielzoekers, over het wel of niet bestaan van discriminatie op de arbeidsmarkt en over het toewijzen van sociale huurwoningen aan kwetsbare huishoudens en tegelijkertijd de afname van goedkopere woningen door de instroom van hogere inkomens. De rol en ervaringen van professionals die dagelijks werkzaam zijn in de leefwereld van die diverse stad komen minder vaak in beeld. Hoe gaan zij om met zaken als emancipatie, uitsluiting en onbegrip over elkaars achtergronden? En hoe kunnen zij meer verbinding creëren tussen verschillende bevolkingsgroepen, zodat men minder langs elkaar heen leeft en werkt?
Tijdens deze discussiemiddag van Platform Stad en Wijk op donderdag 6 juni laten professionals en onderzoekers zien hoe zij en anderen omgaan met diversiteit en hoe in de praktijk wordt gewerkt aan een inclusieve stad. Sprekers zijn:
- Machteld de Jong, lector Diversiteitsvraagstukken (Hogeschool Inholland) die eerder promoveerde op identiteitsvorming van hoogopgeleide Marokkaans-Nederlandse jongeren
- Maurice Crul, hoogleraar diversiteit en onderwijs (Vrije Universiteit Amsterdam) en co-auteur van ‘Coming to Terms with Superdiversity: the case of Rotterdam’
- Youssef Azghari, docent-onderzoeker lectoraat Jeugd, Gezin & Samenleving (Avans hogeschool) en auteur van het essay ‘Wij zijn Nederland’ in de bundel ‘Diversiteit maakt het verschil’
- Judith Logger, (docent)onderzoeker bij het lectoraat Dynamiek van de Stad(Hogeschool Inholland) op het gebied van diversiteit, interculturele communicatie, onderzoek en sociologie.
- Nico de Vos, lector van het lectoraat Participatie en Stedelijke Ontwikkeling (Hogeschool Utrecht) dat onder andere onderzoek doet naar de manier waarop je kunst en sport kan inzetten als middel voor maatschappelijke participatie.
- Katja Rusinovic en Vincent Smit, senior onderzoeker en lector bij het lectoraat Grootstedelijke Ontwikkeling (Haagse Hogeschool) en co-auteurs van ‘Werken in de wereld van de superdiverse stad’.
- Ali Karataș, projectleider Wonen en Wijken bij kennis- en netwerkorganisatie Platform 31 en tevens statenlid bij de Provincie Utrecht met onder andere diversiteit in zijn portefeuille.
Initiatiefnemer en voorzitter van de dag is Guido Walraven, lector Dynamiek van de Stad (Hogeschool Inholland).
Wanneer
Donderdag 6 juni 2019
13.30 uur – 16.30 uur
Inloop vanaf 13.00 uur en aansluitend is er een borrel
Locatie
Hogeschool Inholland, Posthumalaan 90, Rotterdam
(op loopafstand van metrostation Wilhelminaplein)
Aanmelden
Toegang is gratis. U dient zich wel aan te melden via onderstaand formulier.
Foto: Gerben Helleman