Masterclass ‘Capability Approach’

De laatste tijd kom je steeds vaker de term Capability Approach tegen in adviezen, onderzoeken en beleidsdocumenten. Dit is een normatief-wetenschappelijk kader dat kan worden gebruikt voor de analyse en aanpak van maatschappelijke vraagstukken. Centraal hierin staat het onderscheid tussen de reële mogelijkheden (capabilities) van mensen en de realisatie van die mogelijkheden (functionings). De achterliggende gedachte is dat het welzijn van mensen niet alleen wordt bepaald door de verschillende behoeften en talenten die mensen hebben, maar ook door de (on)mogelijkheden die de omgeving hen daartoe biedt. Bij maatschappelijke vraagstukken moet je dus niet alleen kijken naar hetgeen het individu wil en kan, maar ook welke mogelijkheden de sociale omgeving biedt en wat het individu nodig heeft.

Een interessante benadering die daarmee afwijkt van benaderingen als ‘Positieve Gezondheid’ en de ‘International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF)’. Tegelijkertijd roept de benadering ook nog genoeg vragen op, bijvoorbeeld: op welke manieren vindt die wisselwerking plaats tussen individuen en hun context? Bestaat er ook nog zoiets als collectieve capability? Wat zijn tot nu toe de ervaringen met de Capability Approach in onderwijs en onderzoek? En in hoeverre is deze benadering toepasbaar in de dagelijkse praktijk van professionals, die werkzaam zijn in het sociale en fysieke domein? Erik Jansen en Annica Brummel van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen geven op 10 december tekst en uitleg.

De masterclass is een initiatief van Platform Stad en Wijk, een samenwerkingsverband van zestien lectoraten van elf verschillende hogescholen die zich bezighouden met maatschappelijke vraagstukken in stad en wijk, met name op het gebied van participatie en veerkracht.

Datum
Donderdag 10 december 2020 (11.00 – 12.30 uur)

Sprekers
Erik Jansen is associate lector Capabilities in Zorg en Welzijn bij het Kenniscentrum HAN SOCIAAL van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Annica Brummel is senior onderzoeker bij het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit en het associate lectoraat Capabilities in Zorg en Welzijn van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarnaast werkt ze als senior onderzoeker bij Pluryn. In 2017 promoveerde ze op een onderzoek naar sociale inclusie in de wijk van wijkbewoners met een beperking.

Erik en Annica zijn beide initiatiefnemers van het Nederlands-Vlaams Netwerk voor de Capability Approach in het Sociale Domein (CA-SD) en ze schreven mee aan De Capabilitybenadering in het Sociaal Domein: een praktijkgerichte kennismaking. Een boek voor studenten, professionals en onderzoekers in het sociaal domein die een introductie willen in de theorie en praktijk van de capabilitybenadering.

Locatie
In verband met de aangescherpte corona-maatregelen zal deze bijeenkomst digitaal plaatsvinden via MS Teams. Deelnemers krijgen hier bericht over.

Aanmelden
Deelname is gratis. U dient zich echter wel aan te melden door middel van onderstaand formulier. Vergeet niet om na aanmelding de bijeenkomst in uw agenda te zetten.

foto: Yasin Yusuf via Unsplash.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s