Minder ongelijkheid in gezondheid

DagvdStad.jpg

Tijdens ‘De Dag van de Stad’ op dinsdag 28 oktober in Den Haag praten twee onderzoekers van twee verschillende hogescholen in twee verschillende steden over één ambitie: een gezonde stad.

De Dag van de Stad is een jaarlijks evenement waar stedelijke professionals samen komen voor inspiratie en kennisuitwisseling voor economisch sterke, duurzame, toekomstbestendige én leefbare steden. Onder de titel ‘Wie durft?!’ geeft men dit jaar het podium aan moedige ondernemers, architecten, theatermakers, onderzoekers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, bestuurders én actieve bewoners. Stedelijke visionairs die verder durven kijken dan hun neus lang is.

Twee steden, één gedachte
Het lectoratenplatform Stad en Wijk organiseert voor het derde jaar op rij een sessie tijdens dit congres. Van 15.00 tot 15.30 uur vindt er een tweegesprek plaats tussen Ingrid Bakker, associate lector De Gezonde Stad (Hogeschool Windesheim, Zwolle) en Dinand Ekkel, lector Groene en Vitale Stad (Aeres Hogeschool, Almere). Beiden vertellen ze vanuit hun eigen vakgebied op welke manier je een gezonde stad kan realiseren. Door zowel verbeteringen aan te brengen in de fysieke en sociale omgeving zodat deze meer uitnodigt tot bewegen en ontmoeten, als door de stad groener te maken. Daarbij zal iedere spreker vanuit één stad voorbeelden meenemen en aangeven hoe deze zienswijze daar is uitgedacht en/of toegepast. Een voorbeeld daarvan is de aanpak ‘Zwolle Gezonde Stad’, waar diverse publieke en private partijen sinds 2010 gezamenlijk werken aan het bestrijden van gezondheidsverschillen.
Deze sessie levert voor professionals handige denkkaders op en inzicht in ‘best practices’. Tevens geeft het een brede(re) kijk op gezondheid. Het laat de noodzaak zien van een multidisciplinaire aanpak door vanuit twee verschillende vakgebieden naar het thema gezondheid te kijken.

Slimme en Gezonde Stad
Tijdens de bijeenkomst wordt onder andere gebruik gemaakt van de inzichten die het programma Slimme en Gezonde Stad van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (2015-2019) heeft opgeleverd. In dit programma zijn diversie studies in zes pilotsteden uitgevoerd over de stad van de toekomst. In samenwerking met vijf hbo- en wo-instellingen zijn deze inzichten en praktijkervaringen gecomprimeerd tot een integraal boek voor huidige en toekomstige professionals die zich in de praktijk bezig houden met de inrichting van de openbare ruimte, mobiliteit, gezondheid en leefbaarheid in steden.

Meer informatie en inschrijven
De Dag van de Stad is dit jaar te gast in het World Forum in Den Haag, een groot congrescentrum gelegen tussen stad en strand.
Adres: Churchillplein 10, Den Haag.

Deelname aan het congres en de sessie is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden via https://www.dedagvandestad.nl

DSC_4544T

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s